Trochę głupia historia, zgubiłem dowód już drugi raz w ciągu trzech lat. Poprzednim razem nie za bardzo wiedziałem co robić i po prostu poszedłem po nowy do urzędu i tyle. Teraz dopiero ktoś mi mówi że powinienem był go zastrzec za pierwszym razem i że może to był błąd. Czy nowe zamówienie dowodu automatycznie unieważnia stary czy stary gdzieś krąży sobie i nadal może być użyty przez kogoś?
To niestety dość powszechne nieporozumienie, złożenie wniosku o nowy dowód nie zastrzega automatycznie starego i co ważne unieważnienie dokumentu przez urząd też nie jest tym samym co zastrzeżenie go w systemie bankowym. Unieważniony dowód nie jest ważny prawnie ale może być nadal próbowany do użycia przez osoby które go znalazły albo ukradły, a nie każda instytucja sprawdza bazę unieważnionych dokumentów. Zastrzeżenie w systemie bankowym robi się osobno i właśnie do tego służy https://zastrzegam.pl/ gdzie dokument trafia do bazy którą sprawdzają banki i firmy pożyczkowe. Jeśli poprzedni dowód do tej pory nie jest tam zastrzeżony to warto to zrobić nawet teraz dla spokoju, a nowy po zgubieniu zastrzeż od razu.